Aktualności
Dzień Młodych Pasjonatów w ZSA-E w Weryni
07-10-2019
W Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni, 26 września, zorganizowany został Dzień Młodych Pasjonatów. Wzięli w nim udział uczniowie okolicznych szkół podstawowych.
Podczas tego dnia odbywały się pokazy, warsztaty, zawody i konkursy prezentujące charakterystyczne cechy zawodów: technika ekonomisty, technika architektury krajobrazu, technika żywienia i usług gastronomicznych, kucharza oraz montera sieci i instalacji sanitarnych. W przyjaznej atmosferze, każdy mógł posłuchać, zobaczyć, dotknąć tego co dzieje się w szkole.
Podróże ze smakiem
Wychodząc naprzeciw najnowszym trendom kulinarnym oraz zainteresowaniom uczniów żywieniowcy przygotowali w kuchni… „laboratorium chemiczne”. Wielkim show były pokazy molekularne, w trakcie których uczniowie używali ciekłego azotu i suchego lodu do przygotowania: lodów, sorbetów, napojów, musów i mnóstwa innych deserów. Kuchnia molekularna budzi duże zainteresowanie, już samo to pojęcie sugeruje nam, że na naszych pokazach nie ma co liczyć na tradycyjnego schabowego. Opiera się ona na poddawaniu cząsteczek takim procesom jak: gotowanie vacuum, mrożenie ciekłym azotem lub suchym lodem, sferyfikacja czyli otrzymywanie żelek, podobnych do kawioru oraz emulsyfikacja czyli otrzymywanie pianek. Prowadzeniem pokazów zajmowali się sami uczniowie, podejmując się najtrudniejszych wyzwań kulinarnych. Oprócz kuchni molekularnej można było skosztować kuchni regionalnej lub odbyć smakową podróż do Azji, za przyczyną pysznego sushi i wyrafinowanych sajgonek. Nie zabrakło także specjałów kuchni angielskiej i tureckiej oraz różnorodnych słodkości i kuchni dietetycznej.
Szczęście, kreatywność i zapał
Równie ciekawie zaprezentowany został zawód ekonomisty. Pod bacznym okiem uczniów Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych goście ze szkół podstawowych uczestniczyli w „ekonomicznych grach terenowych”. Sportowa rywalizacja z zagadkami ekonomicznymi w tle wyzwoliła w zawodnikach mnóstwo energii i zapału. W rywalizacji tej liczył się spryt, spostrzegawczość, kondycja fizyczna i oczywiście wiedza ekonomiczna. Tylko zaangażowani w rywalizację wiedzieli jak dużo dała im ona radości, szczęścia, ile wyzwoliła kreatywności, zapału i zaangażowania. Dreszczyk emocji towarzyszył uczestnikom także podczas teleturnieju KAHOOTA, który polegał na udzielaniu prawidłowej odpowiedzi w jak najkrótszym czasie. Kolejne atrakcje warsztatów ekonomicznych to praca na profesjonalnym programie SUBIEKT GT, ekonomiczne gry edukacyjne oraz rozwiązywanie anagramów. Na zakończenie czekały na uczestników pyszne przekąski oraz nagrody, dyplomy i wyróżnienia. Wszyscy uczestnicy gier i zabaw ekonomicznych natomiast pojadą na wycieczkę do Narodowego Banku Polskiego.
Delikatność i sprawność
Ale to nie koniec. Swój zawód zaprezentowali również nauczyciele i uczniowie z architektury krajobrazu. Udowodnili, że zawód ten łączy w sobie delikatność artysty z siłą i sprawnością wykonawcy terenów zieleni. Dlatego w szkole często odbywają się różnorodne warsztaty w trakcie których uczniowie w misterny sposób odkrywają, dopracowują, pogłębiają swoje zamiłowania artystyczne, by na dzień następny powrócić do rysunków technicznych i znajomości gatunków oraz materiałów budowlanych. Dla młodzieży ze szkół podstawowych przygotowano dwa rodzaje zajęć: florystyczne - tworzenie bukietów z kwiatów wykonanych z pianki foamiranowej oraz malowanie fragmentu ogrodu farbami akwarelowymi. Przy akompaniamencie delikatnej muzyki jedni rozgrzewali i formowali piankę, nadając jej również barwę, inni natomiast tworzyli barwne obrazy. Jednak wszyscy w trakcie warsztatów bawili się doskonale i nabierali praktyki w tworzeniu pięknych kompozycji. Na zakończenie rozstrzygnięto konkurs fotograficzny pt. „Cuda Natury w obiektywie”, który wygrała Amelia Małek za pracę „Zamrożony czas”.
Podczas tego dnia odbywały się pokazy, warsztaty, zawody i konkursy prezentujące charakterystyczne cechy zawodów: technika ekonomisty, technika architektury krajobrazu, technika żywienia i usług gastronomicznych, kucharza oraz montera sieci i instalacji sanitarnych. W przyjaznej atmosferze, każdy mógł posłuchać, zobaczyć, dotknąć tego co dzieje się w szkole.
Podróże ze smakiem
Wychodząc naprzeciw najnowszym trendom kulinarnym oraz zainteresowaniom uczniów żywieniowcy przygotowali w kuchni… „laboratorium chemiczne”. Wielkim show były pokazy molekularne, w trakcie których uczniowie używali ciekłego azotu i suchego lodu do przygotowania: lodów, sorbetów, napojów, musów i mnóstwa innych deserów. Kuchnia molekularna budzi duże zainteresowanie, już samo to pojęcie sugeruje nam, że na naszych pokazach nie ma co liczyć na tradycyjnego schabowego. Opiera się ona na poddawaniu cząsteczek takim procesom jak: gotowanie vacuum, mrożenie ciekłym azotem lub suchym lodem, sferyfikacja czyli otrzymywanie żelek, podobnych do kawioru oraz emulsyfikacja czyli otrzymywanie pianek. Prowadzeniem pokazów zajmowali się sami uczniowie, podejmując się najtrudniejszych wyzwań kulinarnych. Oprócz kuchni molekularnej można było skosztować kuchni regionalnej lub odbyć smakową podróż do Azji, za przyczyną pysznego sushi i wyrafinowanych sajgonek. Nie zabrakło także specjałów kuchni angielskiej i tureckiej oraz różnorodnych słodkości i kuchni dietetycznej.
Szczęście, kreatywność i zapał
Równie ciekawie zaprezentowany został zawód ekonomisty. Pod bacznym okiem uczniów Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych goście ze szkół podstawowych uczestniczyli w „ekonomicznych grach terenowych”. Sportowa rywalizacja z zagadkami ekonomicznymi w tle wyzwoliła w zawodnikach mnóstwo energii i zapału. W rywalizacji tej liczył się spryt, spostrzegawczość, kondycja fizyczna i oczywiście wiedza ekonomiczna. Tylko zaangażowani w rywalizację wiedzieli jak dużo dała im ona radości, szczęścia, ile wyzwoliła kreatywności, zapału i zaangażowania. Dreszczyk emocji towarzyszył uczestnikom także podczas teleturnieju KAHOOTA, który polegał na udzielaniu prawidłowej odpowiedzi w jak najkrótszym czasie. Kolejne atrakcje warsztatów ekonomicznych to praca na profesjonalnym programie SUBIEKT GT, ekonomiczne gry edukacyjne oraz rozwiązywanie anagramów. Na zakończenie czekały na uczestników pyszne przekąski oraz nagrody, dyplomy i wyróżnienia. Wszyscy uczestnicy gier i zabaw ekonomicznych natomiast pojadą na wycieczkę do Narodowego Banku Polskiego.
Delikatność i sprawność
Ale to nie koniec. Swój zawód zaprezentowali również nauczyciele i uczniowie z architektury krajobrazu. Udowodnili, że zawód ten łączy w sobie delikatność artysty z siłą i sprawnością wykonawcy terenów zieleni. Dlatego w szkole często odbywają się różnorodne warsztaty w trakcie których uczniowie w misterny sposób odkrywają, dopracowują, pogłębiają swoje zamiłowania artystyczne, by na dzień następny powrócić do rysunków technicznych i znajomości gatunków oraz materiałów budowlanych. Dla młodzieży ze szkół podstawowych przygotowano dwa rodzaje zajęć: florystyczne - tworzenie bukietów z kwiatów wykonanych z pianki foamiranowej oraz malowanie fragmentu ogrodu farbami akwarelowymi. Przy akompaniamencie delikatnej muzyki jedni rozgrzewali i formowali piankę, nadając jej również barwę, inni natomiast tworzyli barwne obrazy. Jednak wszyscy w trakcie warsztatów bawili się doskonale i nabierali praktyki w tworzeniu pięknych kompozycji. Na zakończenie rozstrzygnięto konkurs fotograficzny pt. „Cuda Natury w obiektywie”, który wygrała Amelia Małek za pracę „Zamrożony czas”.