Aktualności
Francuskie smaki
08-06-2022
Kolejna grupa uczniów, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w wyjeździe do Francji.
Uczniowie z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych z Weryni na przełomie maja i czerwca polecieli do Francji (do Machecoul), w ramach projektu Food Redefined, poznawać nową definicję żywności.
Urocze zakątki
Pobyt we Francji rozpoczęli od pikniku nad Oceanem Atlantyckim. W poniedziałek zaś odwiedzili szkołę School Proo Louis Armand w Machecoul, a potem udali się na zwiedzanie miasteczka Nantes. W tym miejscu uczniowie mieli okazję zobaczyć wspaniałe zabytki historyczne jak np. zamek książąt Bretanii. W mieście u ujścia Loary młodzieży bardzo spodobał się Pasaż Pommeraye. Kolejne dni pobytu we Francji upłynęły na poznawaniu nowych smaków.
Znikająca grobla
Uczniowie uczestniczyli w spotkaniu w Le Port du Bec z hodowcą ostryg, gdzie poznawali tajniki hodowli, kalibracji, konsumpcji oraz ich sprzedaży. Następnie udali się do Passage du Gois, czyli grobli między Beauvoir-sur-Mer a wyspą Noirmoutier w Vendée na atlantyckim wybrzeżu Francji, która każdego dnia na długi czas znika pod wodą. Kolejną atrakcją turystyczną w tym dniu była wizyta w niezwykłym młynie Moulin de Rairé w Sallertaine.
Owoce morza, musy i truskawki
Najważniejsze jednak podczas wyjazdu do Francji było wspólne gotowanie. Podczas warsztatów w szkole Machecoul razem z uczniami z Francji, Chorwacji i Portugalii, młodzież z Weryni uczyła się sporządzania potraw z owoców morza, mięsa i cytrusów z wykorzystaniem vacuum i sous vide. Przygotowała także mus truskawkowy z biszkoptami fr. charlotte aux fraises, cytrynową tartę, deser z ciasta parzonego paris brest, galettes bretonnes, czyli naleśniki gryczane zapiekane z jajkiem, szynką i serem, salade lyonnaise, czyli francuską sałatkę z boczkiem i jajkiem w koszulce oraz inne zakąski z ryb.
„Wisienka na torcie”
Ponadto uczniowie uczestniczyli w konkursie dotyczącym sporządzania i dekoracji kolorowych koktajli i napojów z soków, syropów i owoców. „Wisienką na torcie” podczas pobytu we Francji była wycieczka do parku Puy du Fou, gdzie oprócz upowszechniania tradycji kulinarnych uczniowie zobaczyli niezwykłe widowiska teatralne i historyczne. Pobyt uczniów w tym rejonie Europy był możliwy dzięki realizacji projektu „Food Redefined” o numerze 2020-1-PL01-KA229-081707_1 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA229.
Uczniowie z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych z Weryni na przełomie maja i czerwca polecieli do Francji (do Machecoul), w ramach projektu Food Redefined, poznawać nową definicję żywności.
Urocze zakątki
Pobyt we Francji rozpoczęli od pikniku nad Oceanem Atlantyckim. W poniedziałek zaś odwiedzili szkołę School Proo Louis Armand w Machecoul, a potem udali się na zwiedzanie miasteczka Nantes. W tym miejscu uczniowie mieli okazję zobaczyć wspaniałe zabytki historyczne jak np. zamek książąt Bretanii. W mieście u ujścia Loary młodzieży bardzo spodobał się Pasaż Pommeraye. Kolejne dni pobytu we Francji upłynęły na poznawaniu nowych smaków.
Znikająca grobla
Uczniowie uczestniczyli w spotkaniu w Le Port du Bec z hodowcą ostryg, gdzie poznawali tajniki hodowli, kalibracji, konsumpcji oraz ich sprzedaży. Następnie udali się do Passage du Gois, czyli grobli między Beauvoir-sur-Mer a wyspą Noirmoutier w Vendée na atlantyckim wybrzeżu Francji, która każdego dnia na długi czas znika pod wodą. Kolejną atrakcją turystyczną w tym dniu była wizyta w niezwykłym młynie Moulin de Rairé w Sallertaine.
Owoce morza, musy i truskawki
Najważniejsze jednak podczas wyjazdu do Francji było wspólne gotowanie. Podczas warsztatów w szkole Machecoul razem z uczniami z Francji, Chorwacji i Portugalii, młodzież z Weryni uczyła się sporządzania potraw z owoców morza, mięsa i cytrusów z wykorzystaniem vacuum i sous vide. Przygotowała także mus truskawkowy z biszkoptami fr. charlotte aux fraises, cytrynową tartę, deser z ciasta parzonego paris brest, galettes bretonnes, czyli naleśniki gryczane zapiekane z jajkiem, szynką i serem, salade lyonnaise, czyli francuską sałatkę z boczkiem i jajkiem w koszulce oraz inne zakąski z ryb.
„Wisienka na torcie”
Ponadto uczniowie uczestniczyli w konkursie dotyczącym sporządzania i dekoracji kolorowych koktajli i napojów z soków, syropów i owoców. „Wisienką na torcie” podczas pobytu we Francji była wycieczka do parku Puy du Fou, gdzie oprócz upowszechniania tradycji kulinarnych uczniowie zobaczyli niezwykłe widowiska teatralne i historyczne. Pobyt uczniów w tym rejonie Europy był możliwy dzięki realizacji projektu „Food Redefined” o numerze 2020-1-PL01-KA229-081707_1 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA229.