Aktualności
Goście z zagranicy w Weryni
28-09-2022
Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. KEN z Weryni gości partnerów z Chorwacji, Francji i Portugalii. Wizyta partnerska odbywa się w ramach projektu „Food Redefined”, koordynowanym przez placówkę w Weryni.
Pierwszy dzień wizyty w szkole w Weryni partnerów z Chorwacji, Francji i Portugalii rozpoczął się od wspólnych warsztatów dotyczących kuchni lasowiackiej. - Głównymi celami tego przedsięwzięcia było rozwijanie pomysłowości uczniów, kultywowanie tradycji kulinarnych naszego regionu, rozwijanie i prezentacja umiejętności kluczowych przydatnych w pracy zawodowej, wymiana przepisów i doświadczeń uczniów, zdobywanie nowego doświadczenia zawodowego związanego z gastronomią i nauką języków obcych, poznanie kultury i zwyczajów żywieniowych Lasowiaków, wzmocnienie umiejętności kluczowych oraz ugruntowanie wiedzy zawodowej z dziedziny żywienia – wylicza Anna Tęcza, nauczycielka w ZSAE w Weryni.
Krokodyl na rynku
Kolejnym przedsięwzięciem, realizowanym w ramach tego projektu był Street Food, który odbywał się na kolbuszowskim rynku (27 września). Podczas jego trwania odbywały się pokazy gastronomiczne oraz degustowano potrawy kuchni: polskiej, francuskiej, chorwackiej oraz portugalskiej. Sądząc po zainteresowaniu mieszkańców, potrawy były wyśmienite, ponieważ znikały tak szybko jak się tylko pojawiły. A było w czym wybierać. Uczniowie z Chorwacji wraz ze swoim nauczycielem przygotowali placki chorwackie, uczestnicy z Portugalii zaserwowali Bifanę, a partnerzy z Francji wykonali wrapy z puree dyniowym i warzywami. Kuchnia polska z kolei zaskoczyła wszystkich molekularnymi lodami z ciekłym azotem oraz plackami pszennymi z pastą warzywną. Nie zabrakło także tradycyjnych pierogów ruskich, proziaków, koktajli owocowych pełnych witamin, a nawet… grillowanego krokodyla z musem śliwkowym.
Świadomi znawcy smaków
Organizatorzy tego przedsięwzięcia podkreślają, że w gotowaniu nie tylko chodzi o poprawne wykonanie potrawy według podanej receptury, ale ważne jest również, aby odpowiednio łączyć ze sobą smaki i komponować nowe warianty. - Wspólne gotowanie naszych uczniów i zaproszonych gości pozwoliło poznać kuchnie różnych państw świata w jednym miejscu. W czasie takich wydarzeń prezentujemy esencje smaku, kunszt sztuki kulinarnej i umiejętność współpracy międzynarodowej w tworzeniu sztuki kulinarnej. Obecnie wszyscy doceniamy świeże i najlepszej jakości produkty, ponieważ jesteśmy świadomi jak ważne jest to, co spożywamy – podkreślają nauczyciele z ZSAE w Weryni. - Przygotowywanie jedzenia z prostych składników i wysokiej jakości produktów jest cenione przez mieszkańców oraz turystów, ponieważ jest zdrowe i smaczne. Największym zaskoczeniem dla mieszkańców było mięso z krokodyla – dodają. Po udanym ulicznym kulinarnym wydarzeniu uczestnicy projektu zasiedli do wspólnej kolacji, podczas której wymieniali się swoimi doświadczeniami z zakresu gastronomii.
O projekcie
Projekt „Food Redefined” (Nowa definicja żywienia), koordynowany przez ZSAE w Weryni uzyskał dofinansowanie w wysokości 122 972,00 euro. Rozpoczął się 1 września 2020 r. (jest to cykl dwuletni). W tym czasie 24 uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz 6 nauczycieli wyjechało na tygodniowe warsztaty do szkół partnerskich we Francji, Chorwacji oraz Portugalii. Wizyta partnerska w szkole w Weryni jest kolejnym etapem realizacji tego projektu.
Opr. B. Żarkowska
Pierwszy dzień wizyty w szkole w Weryni partnerów z Chorwacji, Francji i Portugalii rozpoczął się od wspólnych warsztatów dotyczących kuchni lasowiackiej. - Głównymi celami tego przedsięwzięcia było rozwijanie pomysłowości uczniów, kultywowanie tradycji kulinarnych naszego regionu, rozwijanie i prezentacja umiejętności kluczowych przydatnych w pracy zawodowej, wymiana przepisów i doświadczeń uczniów, zdobywanie nowego doświadczenia zawodowego związanego z gastronomią i nauką języków obcych, poznanie kultury i zwyczajów żywieniowych Lasowiaków, wzmocnienie umiejętności kluczowych oraz ugruntowanie wiedzy zawodowej z dziedziny żywienia – wylicza Anna Tęcza, nauczycielka w ZSAE w Weryni.
Krokodyl na rynku
Kolejnym przedsięwzięciem, realizowanym w ramach tego projektu był Street Food, który odbywał się na kolbuszowskim rynku (27 września). Podczas jego trwania odbywały się pokazy gastronomiczne oraz degustowano potrawy kuchni: polskiej, francuskiej, chorwackiej oraz portugalskiej. Sądząc po zainteresowaniu mieszkańców, potrawy były wyśmienite, ponieważ znikały tak szybko jak się tylko pojawiły. A było w czym wybierać. Uczniowie z Chorwacji wraz ze swoim nauczycielem przygotowali placki chorwackie, uczestnicy z Portugalii zaserwowali Bifanę, a partnerzy z Francji wykonali wrapy z puree dyniowym i warzywami. Kuchnia polska z kolei zaskoczyła wszystkich molekularnymi lodami z ciekłym azotem oraz plackami pszennymi z pastą warzywną. Nie zabrakło także tradycyjnych pierogów ruskich, proziaków, koktajli owocowych pełnych witamin, a nawet… grillowanego krokodyla z musem śliwkowym.
Świadomi znawcy smaków
Organizatorzy tego przedsięwzięcia podkreślają, że w gotowaniu nie tylko chodzi o poprawne wykonanie potrawy według podanej receptury, ale ważne jest również, aby odpowiednio łączyć ze sobą smaki i komponować nowe warianty. - Wspólne gotowanie naszych uczniów i zaproszonych gości pozwoliło poznać kuchnie różnych państw świata w jednym miejscu. W czasie takich wydarzeń prezentujemy esencje smaku, kunszt sztuki kulinarnej i umiejętność współpracy międzynarodowej w tworzeniu sztuki kulinarnej. Obecnie wszyscy doceniamy świeże i najlepszej jakości produkty, ponieważ jesteśmy świadomi jak ważne jest to, co spożywamy – podkreślają nauczyciele z ZSAE w Weryni. - Przygotowywanie jedzenia z prostych składników i wysokiej jakości produktów jest cenione przez mieszkańców oraz turystów, ponieważ jest zdrowe i smaczne. Największym zaskoczeniem dla mieszkańców było mięso z krokodyla – dodają. Po udanym ulicznym kulinarnym wydarzeniu uczestnicy projektu zasiedli do wspólnej kolacji, podczas której wymieniali się swoimi doświadczeniami z zakresu gastronomii.
O projekcie
Projekt „Food Redefined” (Nowa definicja żywienia), koordynowany przez ZSAE w Weryni uzyskał dofinansowanie w wysokości 122 972,00 euro. Rozpoczął się 1 września 2020 r. (jest to cykl dwuletni). W tym czasie 24 uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz 6 nauczycieli wyjechało na tygodniowe warsztaty do szkół partnerskich we Francji, Chorwacji oraz Portugalii. Wizyta partnerska w szkole w Weryni jest kolejnym etapem realizacji tego projektu.
Opr. B. Żarkowska