Aktualności
Młodzież na stażu zawodowym w Hiszpanii
12-07-2021
Czas na zagranicznym stażu w Hiszpanii, w którym bierze udział młodzież z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych z Weryni upływa bardzo szybko. Dzisiaj swoimi wrażeniami dzielą się Natalia i Alicja.
Natalia: „Po spotkaniu w siedzibie firmy Esmovia zostaliśmy zapoznani z naszymi miejscami praktyk i zaczęliśmy działać. Szybko musieliśmy się nauczyć odpowiedzialności i samodzielności. Już następnego dnia trzeba było samemu dotrzeć na miejsce, posługując się komunikacją miejską. Początkowo mogło wydawać się to bardzo problemowe, ale kolejne dni okazały się łatwiejsze. Swoją praktykę rozpoczęłam w restauracji "La Piazza", mieszczącej się we wschodniej części Walencji. To miejsce specjalizuje się w szczególności w kuchni włoskiej. Zapachy u progu drzwi nie pozwalają obojętnie przejść obok tego miejsca, a tylko zapraszają do środka. Przez pierwsze dni zapoznałam się z obsługą baru, gdzie serwowałam i przygotowywałam różnego rodzaju napoje. Początkowo obawiałam się takich obowiązków, ale z każdym nowym zamówieniem nabierałam odwagi i pewności. Do moich obowiązków można zaliczyć również pracę w kuchni jako pomoc kucharza. Szef kuchni nauczył mnie jak poprawnie kroić czy nawet mieszać, przyspieszając proces przygotowań. Praca w kuchni pomogła mi zdobyć nowe umiejętności w moim zawodzie, które ułatwią mi przygotowanie nawet trudnego dania. Osobiście uważam, że praca na tym stanowisku to ciekawa przygoda”.
Alicja: „Swoje praktyki rozpoczęłam 1 lipca. Zapoznałam się z obsługą sprzętów gastronomicznych. Przeprowadziłam obróbkę wstępną półproduktów i warzyw. Nauczyłam się obróbki wstępnej muli. Myślę, że wyjazd ten pomoże mi zdobyć dobrą pracę, być może nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach europejskich”.
Natalia: „Po spotkaniu w siedzibie firmy Esmovia zostaliśmy zapoznani z naszymi miejscami praktyk i zaczęliśmy działać. Szybko musieliśmy się nauczyć odpowiedzialności i samodzielności. Już następnego dnia trzeba było samemu dotrzeć na miejsce, posługując się komunikacją miejską. Początkowo mogło wydawać się to bardzo problemowe, ale kolejne dni okazały się łatwiejsze. Swoją praktykę rozpoczęłam w restauracji "La Piazza", mieszczącej się we wschodniej części Walencji. To miejsce specjalizuje się w szczególności w kuchni włoskiej. Zapachy u progu drzwi nie pozwalają obojętnie przejść obok tego miejsca, a tylko zapraszają do środka. Przez pierwsze dni zapoznałam się z obsługą baru, gdzie serwowałam i przygotowywałam różnego rodzaju napoje. Początkowo obawiałam się takich obowiązków, ale z każdym nowym zamówieniem nabierałam odwagi i pewności. Do moich obowiązków można zaliczyć również pracę w kuchni jako pomoc kucharza. Szef kuchni nauczył mnie jak poprawnie kroić czy nawet mieszać, przyspieszając proces przygotowań. Praca w kuchni pomogła mi zdobyć nowe umiejętności w moim zawodzie, które ułatwią mi przygotowanie nawet trudnego dania. Osobiście uważam, że praca na tym stanowisku to ciekawa przygoda”.
Alicja: „Swoje praktyki rozpoczęłam 1 lipca. Zapoznałam się z obsługą sprzętów gastronomicznych. Przeprowadziłam obróbkę wstępną półproduktów i warzyw. Nauczyłam się obróbki wstępnej muli. Myślę, że wyjazd ten pomoże mi zdobyć dobrą pracę, być może nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach europejskich”.