Aktualności
Nowa definicja żywności
31-05-2021
Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych z Weryni realizuje w porozumieniu ze szkołami z Francji, Chorwacji i Portugalii międzynarodowy projekt pn. „Nowa definicja jedzenia – Food Redefined”.
Szkołę w Weryni reprezentuje 24 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych. Tematem przewodnim jest określenie nowej definicji żywienia. Projekt będzie trwał dwa lata. W tym czasie uczniowie szkoły wyjadą do Francji, Chorwacji oraz Portugalii.
Zdobywanie wiedzy
Podczas realizacji projektu zaplanowanych jest wiele działań mających na celu zdobywanie nowego doświadczenia zawodowego, związanego z gastronomią i nauką języków obcych, ale też zwiedzanie atrakcyjnych miejsc np. zakładów produkujących żywność ekologiczną oraz poznanie kultury i zwyczajów żywieniowych wymienionych krajów. Młodzież z Weryni będzie zdobywać wiedzę dotyczącą jedzenia przyszłości, kuchni zero waste, molekularnej, śródziemnomorskiej oraz jak przygotowywać potrawy w niskich temperaturach, aby nie traciły swych wartości.
Przepisy na vlogu
Do tej pory uczniowie na podstawie przepisów kulinarnych nadesłanych z krajów partnerskich mieli za zadanie przygotować: ośmiornicę, chlebek z batatów, chipsy warzywne, roladki z kurkami i soczewicą, risotto z krewetkami, wołowinę po burgundzku, struclę z makiem, balotynę z perliczki z morelowym bulgurem, udziec jagnięcy z migasem i warzywami oraz dorsza w stylu dalmatyńskim. Efekty realizacji przepisów można obejrzeć na wideoblogu pod adresem https://foodredefinedwerynia.blogspot.com.
Muzycznie
Oprócz kulinarnych zmagań celem projektu jest międzynarodowy rozwój kulturowy. W ramach tego przedsięwzięcia dwie uczennice: Magdalena Wiącek oraz Marcelina Kopeć nagrały kolędy w czterech językach, które wykorzystano jako podkład muzyczny do krótkiego filmiku, dostępnego w wideoblogu prowadzonym przez ZSAE w Weryni.
Tęcza Anna
Szkołę w Weryni reprezentuje 24 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych. Tematem przewodnim jest określenie nowej definicji żywienia. Projekt będzie trwał dwa lata. W tym czasie uczniowie szkoły wyjadą do Francji, Chorwacji oraz Portugalii.
Zdobywanie wiedzy
Podczas realizacji projektu zaplanowanych jest wiele działań mających na celu zdobywanie nowego doświadczenia zawodowego, związanego z gastronomią i nauką języków obcych, ale też zwiedzanie atrakcyjnych miejsc np. zakładów produkujących żywność ekologiczną oraz poznanie kultury i zwyczajów żywieniowych wymienionych krajów. Młodzież z Weryni będzie zdobywać wiedzę dotyczącą jedzenia przyszłości, kuchni zero waste, molekularnej, śródziemnomorskiej oraz jak przygotowywać potrawy w niskich temperaturach, aby nie traciły swych wartości.
Przepisy na vlogu
Do tej pory uczniowie na podstawie przepisów kulinarnych nadesłanych z krajów partnerskich mieli za zadanie przygotować: ośmiornicę, chlebek z batatów, chipsy warzywne, roladki z kurkami i soczewicą, risotto z krewetkami, wołowinę po burgundzku, struclę z makiem, balotynę z perliczki z morelowym bulgurem, udziec jagnięcy z migasem i warzywami oraz dorsza w stylu dalmatyńskim. Efekty realizacji przepisów można obejrzeć na wideoblogu pod adresem https://foodredefinedwerynia.blogspot.com.
Muzycznie
Oprócz kulinarnych zmagań celem projektu jest międzynarodowy rozwój kulturowy. W ramach tego przedsięwzięcia dwie uczennice: Magdalena Wiącek oraz Marcelina Kopeć nagrały kolędy w czterech językach, które wykorzystano jako podkład muzyczny do krótkiego filmiku, dostępnego w wideoblogu prowadzonym przez ZSAE w Weryni.
Tęcza Anna