Aktualności
Wspólne smakowanie, gotowanie i podróż po nowe doświadczenia
26-11-2021
Ośmioosobowa grupa młodzieży z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych z Weryni uczestniczyła w tygodniowym wyjeździe do Chorwacji. Było to możliwe dzięki uczestnictwu szkoły w projekcie „Food Redefined”.
Celem wyjazdu było poznawanie nowej definicji żywności. Projekt „Food Redefined” skierowany był do uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i jest w stu procentach finansowany z funduszy europejskich.
Podróż po smaki…
Uczniowie pobyt w Chorwacji rozpoczęli od wycieczki po mieście Metković. Zwiedzanie każdego miejscowości połączone było z pokazami i degustacjami lokalnych, tradycyjnych surowców i potraw takich jak: lokalne pieczywo, ośmiorniczki, krewetki, dalmatyński prsut, masło, sery, figi, mandarynki, grapefruity, oliwki, oliwę, granaty i wiele innych.
…i wrażenia
Młodzież udała się również do Orebić, Dubrownika, Ston, Opuzen i Vid. W tych przepięknych miejscowościach, oprócz uczestnictwa w warsztatach dotyczących soli, tradycyjnej kuchni i zwyczajów podawania potraw za czasów starożytnych, młodzież z Weryni zwiedziła zabytkowe mury, twierdzę, winnicę i warzelnię soli. Jednak ich wizyta nie mogłaby odbyć się bez wspólnego gotowania, czyli tego co najważniejsze podczas wizyty studyjnej w Chorwacji.
Wspólne gotowanie
Podczas warsztatów w szkole Gimnazija Metković wspólnie z uczniami z Chorwacji i Portugalii, młodzież uczyła się zastosowania różnych przypraw. Spod ich rąk wyszło m.in. risotto z kałamarnicą, duszona soczewica, lokalne ryby i krewetki w pikantnym sosie pomidorowym, rolada z ciasta filo, konfitura mandarynkowa, świąteczna frytula i ciasto czekoladowe. W pamięci uczniów, oprócz deserów dubrowniczki i rozety, na długo w pamięci pozostanie smak ryby skorpeny, która pomimo brzydkiego wyglądu smakowała wybornie.
Pobyt w tym urokliwym miejscu był możliwy dzięki realizacji projektu „Food Redefined” o numerze
2020-1-PL01-KA229-081707_1 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA229.
Opr. B. Żarkowska
Celem wyjazdu było poznawanie nowej definicji żywności. Projekt „Food Redefined” skierowany był do uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i jest w stu procentach finansowany z funduszy europejskich.
Podróż po smaki…
Uczniowie pobyt w Chorwacji rozpoczęli od wycieczki po mieście Metković. Zwiedzanie każdego miejscowości połączone było z pokazami i degustacjami lokalnych, tradycyjnych surowców i potraw takich jak: lokalne pieczywo, ośmiorniczki, krewetki, dalmatyński prsut, masło, sery, figi, mandarynki, grapefruity, oliwki, oliwę, granaty i wiele innych.
…i wrażenia
Młodzież udała się również do Orebić, Dubrownika, Ston, Opuzen i Vid. W tych przepięknych miejscowościach, oprócz uczestnictwa w warsztatach dotyczących soli, tradycyjnej kuchni i zwyczajów podawania potraw za czasów starożytnych, młodzież z Weryni zwiedziła zabytkowe mury, twierdzę, winnicę i warzelnię soli. Jednak ich wizyta nie mogłaby odbyć się bez wspólnego gotowania, czyli tego co najważniejsze podczas wizyty studyjnej w Chorwacji.
Wspólne gotowanie
Podczas warsztatów w szkole Gimnazija Metković wspólnie z uczniami z Chorwacji i Portugalii, młodzież uczyła się zastosowania różnych przypraw. Spod ich rąk wyszło m.in. risotto z kałamarnicą, duszona soczewica, lokalne ryby i krewetki w pikantnym sosie pomidorowym, rolada z ciasta filo, konfitura mandarynkowa, świąteczna frytula i ciasto czekoladowe. W pamięci uczniów, oprócz deserów dubrowniczki i rozety, na długo w pamięci pozostanie smak ryby skorpeny, która pomimo brzydkiego wyglądu smakowała wybornie.
Pobyt w tym urokliwym miejscu był możliwy dzięki realizacji projektu „Food Redefined” o numerze
2020-1-PL01-KA229-081707_1 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA229.
Opr. B. Żarkowska