Gmina Raniżów
Gmina Raniżów
Emilia Adamczyk
CHLEB „LASOWIACKI” NA LIŚCIACH CHRZANU
Przepis na 6 bochenków
Składniki: 10 l kwaśnego mleka, 20 dag drożdży, zakwas chlebowy, około 8 kg mąki żytniej, 6 garści soli, liście chrzanu
Wykonanie: Mleko podgrzać, rozpuścić drożdże i zakwas z poprzedniego pieczenia chleba. Do drewnianej dzieży przesiać sitem 8 kg mąki, dodać mleko i zrobić rozczyn gęstości śmietany. Pozostawić na całą noc w ciepłym miejscu. Rano dosiać tyle mąki, aby ciasto było tak „syte”, żeby nie spadało z łopaty. Dodać sól i wyrabiać około godziny. Jeśli ciasto podrośnie do pełnej dzieży a w piecu się jeszcze przepala, przełożyć ciasto do koszyków żeby podrosło. Kiedy w piecu ogień się już wypali wygarnąć węgle i wyczyścić piec. Każdy bochenek umyć ciepłą wodą i zrobić znak krzyża. Chleb wsadzać do pieca na łopacie, w lecie na liściach chrzanu a w zimie na liściach kapusty. Piec w dobrze napalonym piecu około 1,5 godziny. Po wyjęciu z pieca chleb ponownie obmyć ciepłą wodą i natrzeć skórką ze słoniny.
KASIOK „MAZURSKI”
Składniki: 1 kg kaszy jaglanej, 2 i ½ litra mleka, 15 dag masła, 15 dag cukru, sól, składniki na dowolne ciasto drożdżowe z 50 dag mąki pszennej
Wykonanie: Przygotować ciasto drożdżowe według swojego uznania. Kaszę sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, zalać gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Kiedy kasza zgęstnieje dodać sól do smaku, masło i cukier, wymieszać i pozostawić by kasza „doszła”. Kiedy trochę wystygnie, wyłożyć blachy ciastem drożdżowym, na nie położyć jeszcze ciepłą kaszę, dobrze uklepać, przykryć wierzch płatem ciasta, posmarować surowym jajkiem. Piec około godziny. Najlepiej smakuje ciepły.
|
CHLEB „LASOWIACKI” NA LIŚCIACH CHRZANU
Przepis na 6 bochenków
Składniki: 10 l kwaśnego mleka, 20 dag drożdży, zakwas chlebowy, około 8 kg mąki żytniej, 6 garści soli, liście chrzanu
Wykonanie: Mleko podgrzać, rozpuścić drożdże i zakwas z poprzedniego pieczenia chleba. Do drewnianej dzieży przesiać sitem 8 kg mąki, dodać mleko i zrobić rozczyn gęstości śmietany. Pozostawić na całą noc w ciepłym miejscu. Rano dosiać tyle mąki, aby ciasto było tak „syte”, żeby nie spadało z łopaty. Dodać sól i wyrabiać około godziny. Jeśli ciasto podrośnie do pełnej dzieży a w piecu się jeszcze przepala, przełożyć ciasto do koszyków żeby podrosło. Kiedy w piecu ogień się już wypali wygarnąć węgle i wyczyścić piec. Każdy bochenek umyć ciepłą wodą i zrobić znak krzyża. Chleb wsadzać do pieca na łopacie, w lecie na liściach chrzanu a w zimie na liściach kapusty. Piec w dobrze napalonym piecu około 1,5 godziny. Po wyjęciu z pieca chleb ponownie obmyć ciepłą wodą i natrzeć skórką ze słoniny.
KASIOK „MAZURSKI”
Składniki: 1 kg kaszy jaglanej, 2 i ½ litra mleka, 15 dag masła, 15 dag cukru, sól, składniki na dowolne ciasto drożdżowe z 50 dag mąki pszennej
Wykonanie: Przygotować ciasto drożdżowe według swojego uznania. Kaszę sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, zalać gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Kiedy kasza zgęstnieje dodać sól do smaku, masło i cukier, wymieszać i pozostawić by kasza „doszła”. Kiedy trochę wystygnie, wyłożyć blachy ciastem drożdżowym, na nie położyć jeszcze ciepłą kaszę, dobrze uklepać, przykryć wierzch płatem ciasta, posmarować surowym jajkiem. Piec około godziny. Najlepiej smakuje ciepły.