Aktualności
Młodzi Pasjonaci Kuchni
W bieżącym roku szkolnym w ZSA-E w Weryni realizowany jest projekt pt: „Młodzi Pasjonaci Kuchni” w ramach Działania nr 9.2 Priorytet nr IX POKL. Projekt realizowany jest od września 2008 do lipca 2009 roku. Beneficjentami projektu będzie 30 os. grupa młodzieży spośród uczniów klas II, III i IV technikum żywienia i gospodarstwa domowego. Projekt uwzględnia zasadę równości szans kobiet, mężczyzn i osób niepełnosprawnych w dostępie do programu zgodnie z polityką równych szans.
Celem projektu jest wzmocnienie atrakcyjności i podniesienie jakości kształcenia zawodowego poprzez dodatkowe zajęcia ukierunkowane na rozwijanie umiejętności zawodowych uczniów technikum żywienia w ZSA-E. Rozwijanie kluczowych umiejętności zawodowych realizowane będzie przez poszerzenie oferty edukacyjnej o dodatkowe zajęcia pozalekcyjne w formie warsztatów i lekcji. Będą to zajęcia z gastronomii: prowadzone przez nauczycieli gastronomii i panią z Koła Gospodyń Wiejskich, zajęcia z języków francuskiego i angielskiego, zajęcia
z informatyki i lekcje edukacyjne na Skansenie. Uczniowie odbędą też praktyki w standaryzowanych obiektach gastronomicznych w Rzeszowie i w Mielcu oraz uczestniczyć będą w dwudniowym wyjeździe edukacyjnym do Krakowa. W ramach projektu uczniowie zostaną też zaopatrzeni w zestawy podręczników i przyborów do przedmiotów zawodowych.
Działania te posłużą rozwijaniu zdolności kulinarnych uczniów, umożliwią im wypracowanie własnych autorskich receptur potraw oraz stworzenie na ich podstawie dwujęzycznych kart menu
W wyniku realizacji ww. celów młodzież technikum żywienia ZSA-E wzbogaci umiejętności i predyspozycje zawodowe, nabędzie dodatkowe doświadczenia i uzyska cenne opinie pracodawców, zwiększając tym samym szanse na przyszłe zatrudnienie. Projekt finansowany jest z Europejskiego Funduszu Społecznego.