Aktualności
Z pasją do smaku i sztuki – warsztaty carvingu w Weryni
15-04-2025
Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni to miejsce, gdzie nauka spotyka się z pasją, a tradycja idzie w parze z nowoczesnością. Przykładem są warsztaty carvingu, które każdego roku cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Carving, czyli sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach znana jest na całym świecie, a w niektórych krajach, np. takich jak Tajlandia nauczana jest już od szkoły podstawowej. ZSAE w Weryni nie pozostaje w tyle. Jej uczniowie także mają szansę poznać tajniki tej niezwykłej dziedziny.
W kwietniu młodzież z klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych miała okazję rozwijać swoje umiejętności i kreatywność, tworząc efektowne dekoracje z warzyw i owoców. Spod ich rąk wyszły: róże, narcyzy, liście, a nawet łabędzie. Dzięki zajęciom praktycznym mogli nie tylko doskonalić technikę, ale także uczyć się estetyki i kompozycji, które są dziś nieodłącznym elementem nowoczesnej gastronomii. Tego typu warsztaty pokazują, że zawód technika żywienia i usług gastronomicznych to coś więcej niż gotowanie – to kreatywność, wyczucie smaku i znajomość aktualnych trendów kulinarnych.
Jeśli jesteś uczniem klasy ósmej i szukasz szkoły, która oferuje nie tylko solidne przygotowanie zawodowe, ale też ciekawe, rozwijające pasje zajęcia – kierunek gastronomiczny w Weryni jest właśnie dla Ciebie. - U nas uczysz się nie tylko z książek, uczysz się w praktyce, w świetnie wyposażonych pracowniach, pod okiem nauczycieli z pasją – zachęcają uczniowie tej szkoły.
Dołącz do ZSAE w Weryni! Zapraszamy!
B. Żarkowska