Dziś jest: Sobota, 28.12.2024 08:17

Kolbuszowa

 

Kalendarz wydarzeń

Dziś jest: Sobota, 28 Grudnia 2024

Styczeń
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
Pn Wt Śr Czw Pt Sob Ndz
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Wszystkie wydarzenia

Konkursy

III edycja powiatowego konkursu „Cudze chwalicie swego nie znacie…” pod hasłem: „Wokół stołu - kuchnia regionu”

18-03-2009
1. Cele:
- Promocja tradycyjnej kuchni regionu: potraw ludowych, potraw dworskich, mieszczańskich z terenu powiatów kolbuszowskiego.
- Kultywowanie tradycyjnych potraw regionalnych.
i związanych z nimi obyczajów i obrzędów.
- Upowszechnienie wiedzy o potrawach tradycyjnych powiatu kolbuszowskiego.
2. Termin zgłaszania upływa 11.05.2009r.
Wypełnioną kartę zgłoszenia należy przesyłać na adres e-mail: monika.chrzastek@zswerynia.pl lub
Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej, Werynia 501,
36-100 Kolbuszowa, tel. (0-17)2271441 www.zswerynia.pl. Osoba do kontaktu: Monika Chrząstek. Tel. 605 407 195.
3. Konkurs odbędzie się 14.05.2009r. w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni o godz. 10.00.
4. W konkursie mogą wziąć udział uczniowie szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z terenu powiatu kolbuszowskiego.
5. Zasady konkursu:
a) Do konkursu może przystąpić jeden zespół z jednej szkoły max. 7 uczniów.
b) Zadaniem zespołu jest zaprezentowanie tradycyjnej potrawy swojego regionu, miejscowości w taki sposób, aby jak najciekawiej i najlepiej wypromować regionalne jadło.
c)Zespół może zaprezentować potrawę lub zestaw potraw w połączeniu z piosenką, wierszem, krótką scenka teatralną, opowieścią zwyczajową itp.
   d)Czas przeznaczony na prezentację 5-10 minut.
e)Organizatorzy zachęcają do przedstawienia historii swojej rodzinnej potrawy (od jak dawna potrawa istnieje w świadomości i kuchni w danej miejscowości).
f) Prezentacja przysmaku może być połączona z prezentacją multimedialną (niezbędny sprzęt zapewniają organizatorzy) UWAGA! Prezentacje pozostają do dyspozycji organizatorów na płytkach CD. 
Prezentacja winna zawierać:
1. Nazwę potrawy.
2. Nazwę miejscowości, z której pochodzi potrawa.
3. Charakterystykę potrawy (smak, wygląd, czas i sposób podania).
4. Dowody w miejscowej tradycji na długoletnie istnienie potrawy związane z obrzędami ludowymi, etykietą dworską lub tradycją miejską. 
6. Jury powołane przez organizatorów oceniać będzie:
a)       Zgodność prezentowanych potraw z tradycją regionu.
b)       Sposób prezentacji tradycyjnej potrawy regionalnej (połączony ze scenką obyczajową, obrazem multimedialnym, podkładem muzycznym oraz strojem itp.)
c)        Wykorzystanie produktów ekologicznych pochodzących z własnych upraw lub upraw z terenu zamieszkania.
d)       Sposób podania potrawy z wykorzystaniem tradycyjnych elementów tj. misa gliniana, koszyk, serwety itp.
e)       Przejrzystość prezentacji multimedialnej.
7. Jury przyzna atrakcyjne nagrody i wyróżnienia w kategorii szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnychych.

Starostwo Powiatowe w Kolbuszowej

  ul. 11-go Listopada 10
       36-100 Kolbuszowa
           
        NIP: 814-15-73-682
 REGON: 690581382

Informacja:

tel:  17 744 57 71,
      17 227 58 80
fax: 17 227 15 23

Godziny otwarcia urzędu:

             poniedziałki - 8:00 - 16:00

 od wtorku do piątku - 7:30 - 15:30


© 2015 - Powiat Kolbuszowski
Realizacja: Ideo